Jak wybrać idealny okap do lokalu gastronomicznego i jak o niego dbać?

[REKLAMA]

Okap gastronomiczny to jedne z urządzeń, które powinno znaleźć się w każdej kuchni gastronomicznej. Zapewnia on prawidłowe funkcjonowanie instalacji wentylacyjnej. Oprócz tego służy do usuwania pary wodnej wydobywającej się podczas gotowania i nadmiaru ciepła, a także likwidowania uporczywych zapachów oraz cząsteczek tłuszczu. Okapy gastronomiczne w profesjonalnej kuchni zwiększają komfort pracy, higienę oraz bezpieczeństwo wszystkich osób pracujących w lokalu.

Rodzaje okapów

Podziału okapów można dokonać ze względu na:

  1. miejsce montażu,
  2. kształt okapu,
  3. sposób działania.

Wśród pierwszej grupy wymienia się okapy przyścienne oraz centralne. Te pierwsze stosuje się w sytuacji, kiedy ciąg kuchenny znajduje się przy ścianie zaś drugie, gdy ciąg umieszczony jest na środku kuchni.

W wyniku drugiego podziału wyróżnią się okapy trapezowe, skośne oraz skrzyniowe.

Trzecia grupa dzieli się na okapy nawiewno-wyciągowe oraz okapy wyciągowe, które w porównaniu do pierwszych służą wyłącznie do wyciągania oparów zawierających tłuszcz. Wśród okapów nawiewno-wyciągowych można wyróżnić:

  • okapy indukcyjne, w których strumień powietrza nawiewany jest na filtry,
  • okapy kompensacyjne, w których strumień powietrza nawiewany jest do pomieszczenia,
  • okapy kompensacyjno — indukcyjne, w których jednocześnie nawiewany jest strumień indukcyjny i kompensacyjny.

Który okap gastronomiczny będzie idealny?

Idealny okap gastronomiczny to taki, który będzie odporny na wysokie temperatury panujące w profesjonalnej kuchni. Ponadto musi być on odpowiednio wytrzymały względem rozgrzanego tłuszczu, kwasów czy środków czyszczących. Wszystkie te właściwości ma okap nierdzewny. Warto postawić właśnie na ten typ urządzenia z prostą konstrukcją, tak by każdy bez problemu mógł go obsłużyć. Bardzo ważne jest również idealne dopasowanie rozmiaru okapu do potrzeb kuchni. Szczególną uwagę należy zwrócić na wydajność okapu. Należy wiedzieć, że będzie on pracował niemalże bezustannie przez kilkanaście godzin.

Jak dbać o okap gastronomiczny?

Odpowiednia higiena okapu gastronomicznego pozwala przedłużyć jego żywotność. Już wiemy, że najlepszym rozwiązaniem są okapy wykonanie z najwyższej jakości stali nierdzewnej. Pielęgnacja tego surowca nie należy do trudnych.

Przed przystąpieniem do mycia okapu należy odłączyć go od zasilania. Oprócz umycia samego korpusu trzeba dokładnie wyczyścić elementy nawiewne oraz odtłuścić filtry (im więcej tłuszczu się na nich znajduje, tym okap jest głośniejszy).

W kwestii pielęgnacji okapów gastronomicznych najważniejsza jest systematyczność. Dzięki niej okap będzie w znakomitym stanie przez długi czas.

W poszukiwaniu odpowiedniego okapu gastronomicznego, zapraszamy do sklepu https://gastroplaneta.pl/pl/c/Okapy-gastronomiczne/85.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *