Polski błonnik wkrótce podbije rynek

Przemysły spożywczy i meblarski dotychczas generowały sporo pozostałości zawierających wartościowe składniki, które przeznaczane były do utylizacji. Powstała pod koniec 2015 roku we Wrocławiu spółka Scabrosus postanowiła z zyskiem wykorzystać ich potencjał uruchamiając innowacyjną produkcję błonnika oraz mączki drzewnej i celulozowej. W ciągu zaledwie roku projekt odniósł ogromny sukces. Produkowane na Dolnym Śląsku kompozyty znajdują zastosowanie w przemyśle spożywczym, w farmacji przy produkcji kosmetyków, a także podczas produkcji pasz dla zwierząt.

apples-1803044_1920

Ekologia na pierwszym miejscu

U podstaw sukcesu przedsiębiorstwa stoi ekologia. Okazuje się, że uruchomienie produkcji w oparciu o rozwiązania korzystne dla środowiska, może być zarówno innowacyjne, jak i opłacalne finansowo. Błonnik jest od bardzo dawna ważnym składnikiem produktów spożywczych, podobnie jak włókna roślinne znajdują zastosowanie w przemyśle, jednak nikt nie pozyskiwał ich dotychczas z odpadków produkcyjnych na tak szeroką skalę. Innowacyjnością Scabrosus sp. z o. o. jest dbałość o ekologię i środowisko. Przetwarzamy to, co do tej pory trafiało do utylizacji. W ten sposób uzyskujemy komponenty wykorzystywane w wytwarzaniu żywności, pasz dla zwierząt czy kosmetyków. – zauważa Przemysław Borgosz, Prezes Zarządu Scabrosus sp. z o.o.

przemyslaw-borgosz-scabrosus-sp-z-o-o

Ekologiczna produkcja stała się możliwa, dzięki współpracy inżynierów Scabrosusa z naukowcami z Politechniki Warszawskiej i Politechniki Łódzkiej oraz Instytutu Włókien Naturalnych w Poznaniu. W ten sposób powstała innowacyjna technologia pozwalająca na szeroką skalę pozyskiwać m.in kompozyt mączki drzewnej i polipropylenu, który szybko zaczęto wykorzystywać na przykład do produkcji donic ogrodowych. Przedsiębiorstwo uruchomiło nowoczesną linię do mikronizacji, na której z utylizowanych dotychczas surowców pozyskuje się błonnik kakaowy, jabłkowy i marchwiowy oraz mączkę drzewną.

 

Nie tylko branża spożywcza

O sukcesie projektu decyduje ogrom możliwości zastosowania błonnika, który jest przecież niezwykle ważnym składnikiem ludzkiej diety, wspierając pracę układu pokarmowego, ale również regulując wchłanianie cholesterolu, ciśnienie krwi i poziom glukozy we krwi. W 2017 roku według szacunku wartość rynku produktów zawierających błonnik przekroczy 3 miliardy USD, a to tylko jeden z potencjalnych rynków zbytu dla spółki Scabrosus.scabrosus-logo

Błonnik oraz mączka drzewna i celulozowa już dziś są powszechnie używane do produkcji pasz dla bydła i chemii budowlanej. Wykorzystuje się go również w branży farmaceutycznej i kosmetycznej. Scabrosus, dzięki innowacyjnej technologii, posiada stały dostęp do źródeł surowca i może dostarczać kontrahentom wysokiej jakości błonnik w niskiej cenie. To ogromna przewaga konkurencyjna.

„Nie zwalniamy tempa”

Perspektywy są bardzo obiecujące, zwłaszcza że zapotrzebowanie na błonnik według prognoz będzie rosło w kolejnych latach. Nic dziwnego, że przedsiębiorstwo pracuje nad kolejnymi innowacjami. Będą to między innymi linia do podsuszania, która pomoże przerabiać wilgotne materiały i technologia produkcji błonnika pszenicznego ze słomy. Chcemy, by nasz produkt był konkurencyjny na rynku, dlatego nie zwalniamy tempa. Opracowywanie nowych rozwiązań technologicznych umocni naszą pozycję lidera. To, co nas wyróżnia to stosowanie na dużą skalę włókien naturalnych i pokarmowych w przemyśle. Atutami są także szeroki i dostępny asortyment, wysoka jakość oraz rozsądna cena podsumowuje prezes Borgosz.

v1-start-01

Ambitne plany spółki i jej innowacyjność zdobyły uznanie Świętokrzyskiego Inkubatora Technologii, który przeznaczył na jej rozwój 700 tys. zł. Prywatni inwestorzy również mają szansę przyłączyć się do sukcesu przedsiębiorstwa Scabrosus poprzez crowdfunding, za pośrednictwem portalu FindFunds.pl.

Może Ci się również spodoba

2 komentarze

  1. Lordvader pisze:

    Dobro_W, ja staram się zwiększyć udział błonnika w codziennej diecie, ale faktycznie słabo to idzie 😀 Zobaczymy czy dzięki tym super technologiom zwiększy się jego dostępność. Oby 😛

  2. Dobro_W pisze:

    Fajna sprawa. Wciąż mówi się, że zapotrzebowanie na błonnik jest spore, a podobno 75% dorosłych nie stosuje takiej diety. Być może dzięki Scabrosusowi zwiększy się dostępność błonnika i zmniejszy się jego cena. Trzymam kciuki za polski biznes.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *